Tidigare DB -16 -17 -18-19 Startsida

Dagbok 2020.

Daum
Text
01/01-20

Vaknade som vanligt i morse, 5,30 och tittade ut... hmm nytt decennium men likadant väder som igår. Jag siar om att det blir som det vart och att det blir värre med det mesta, vädret och våldet,nja någon typ av förbättring kan man ju hoppas på när det kommer till våldet, men vädret är det helt kört med oavsett vad prof. Säger. Men en sak vart det iaf förändring med, jag fick ett erbjudande på ett samarbete (så det skulle jag och företaget ha en diss om i Februari) så det skall bli intressant att se vad det är för ett samarbete. Kan vara att Trump ville angöra en gräsplan på sitt sommar ställe...åker inte å hjälper :)

2/1-20

Ja denna dag hart vart hyfsat produktiv, började redan vid 9-10 och det var att jag fick tag på en beg fälg till bilen, då min nuvarande ser ut som ett ägg (lite oval) och jag har jagat en sån fälg i ett par veckor nu. Men som det är med ”snygga” fälgar så är dom bara gjorda under en kort serie och finns då inte som nya eller ens som beg. Men lyckan gör sig påmind under korta intervaller och jag hittade en exakt lika dan fälg 10mil här ifrån, och skal hämta den imorgon :) Sen gick tvättmaskinen sönder för någon vecka sedan och att laga den skulle kosta ca 5000 kr , och det var inget som vi ville kasta ut på den, så vi köpte en ny för 4200 ist (slit och släng fungerar fortfarande fast Greta är på G :)) så alla problm lösta för en hyfsat kostnad :) fälgen kostar ca 700 ist för 2200 kr så det vart en liten förtjänst

3/1-20

Ser ut som att det hettar till i Mellanöstern, kanske med lite otur så startar Hesekel-kriget under detta år. Och det skulle i så fall vara USA kladdiga fingrar igen, då dom nu bombat en flygplats som fick höga militära personer i Irans regering att tycka att nu får dt räcka med USA´s inblandning i allt.För risken finns nu att Iran börjar mjuka upp USA genom att bomba deras ambassader, och när dom inte får någon effekt på USA så gåt dom över och attackerar Israel som är en allierad. Och då blir gubben lite ledsen och rädd och överger Israel och drar tillbaka sina trupper och då är det fritt fram för övriga Arabländer och gå in dom med, Och då blir det riktigt illa för Israel som förmodligen kommer att klara livhanken iaf (men inte riktigt kommer att vara tillbaka på ett tag (detta vad jag tror)

4/1-20

Wow 2 st Belgien har brunnit i Australien, och deras medeltemperatur har ökat 1,5 grader under 1900-talet. Var det inte 1,5 grader som vi skulle undvika för ett antal år sedan? Och enl dom nya rönen så är 2,0 grader som skall förhindras eller? Ursäkta min Franska men dessa människor är dom vi litar på? Ja då kan vi stoppa huvudet mellan bena och kyssa vårt arsle... högutbildade idioter... dom kan inget annat än att snacka massa men gör noll. För att ge en dimension på vad det handlar om så ska jag ge en liten finger visning. Växtligheten kan ta upp ca 148g CO2 /Kvm, så om vi tar ett normal stort träd (gillar definitionen normal stort hur stor det nu är :)) så kan vi säga att det hr en kvm yta på runt 300 Kvm detta skulle innebära att det har lagrat ca 44,400 g CO2 vilket är runt 44 Kg CO2. Nu har vi Australien där 2* Belgien´s yta med växtlighet (148 G /Kvm fotosyntes har brunnit upp och då släppt tillbaka den gasen i atmosfären) så nu har vi ett netto minus i lagring med angiven mängd. Sen skall vi även ta in bränderna i Sibirien, Portugal,Kalifornien, Amazonas samt vårt lila bidrag till bränder i Västmanland, och att bränderna där även tinade upp tundran och frigjorde då ganska stora mängder med Metan som då är 20 ggr värre än CO2'.

Sen tycker vår regering med MP i spetsen att vi skall satsa på bl.a elbilen, men va..vadå..är det genomtänkt över huvud taget?? Batterifabriken som byggs upp i Norrland (förutsätter att det är Litiumbatterier) och då blir förlusterna mkt större än vinningen då dom (vid tillverkning) släpper ut mkt höga doser av miljöfarligt biprodukter. Dessa kommer att påverka växt och natur på ett negativt sätt, och om det kommer ut i våra vatten så kommer förmodligen en del av planktonet att dö som står för ca 80% av allt vårt syre. Så wowvilken tur i har att vi nu fått veta att det hjälper att panta en burk :/

5/1-20

Har nu kommit underfund med vad som bidrar till mkt stor del av vårt klimat avtryck, och det är vår fanatiska strävan av valfrihet. Alla våra val baseras på att vi ska ha fler alternativ än 1. Vi vill ha minst 10 olika typer av ost att välja mellan, vi vill ha minst 20 olika modeller av soffor/bilar/datorer osv. Och alla dessa olika val måste ha energi (ostarna som för 40 år sedan tog upp ca 2 M hyllplats tar idag upp ca 40-50 M hyllplats (titta bara i dom nya köpcentra som finns) och alla ombyggnader i kyldiskarna som krävs för att få plats med allt. Sen har vi allla skolor, hotell, vårdinrättningar osv allt detta kräver energi,men vi får inte högre kvalitet på något sätt utan bara mer kostnader men i princip samma funktion. Och alla dessa husfabrikanter som finns (fortfarande golv,väggar och tak men samma funktion på alla hus.

Nä sluta sträva efter mer,större och dyrare det är i grunden likvärdiga och skiljer sig inte åt!

7/1-20

En sak som jag funderat på lite till och från, det är omnu alla förtag nu gör åtgärder för att öka effektiviteten, varför blir allt dyrare då? I min värd är ökad effektivitet högre produktion till sänkt kostnad vilket ger en ökad vinst, men tydligen är detta resonemang en grodda då det tycks vara tvärt om (i vissa fall blir effekten tvärt om ”Staten”) Men inom den privata sektorn tycks det stämma i hög grad men även där finns det magplask i synnerhet inom vården. Nu är jag ingen matematiker eller geni inom affärsvärden och skulle nog ses som en galning inom den sfären, men visa saker känns som att jag är på rätt nivå/linje. Jag tror inte på att nerskärningar inom den fysiska personalen gör ett företag mer lönsamt eller att flytta från Sverige för att få lägre skatter. Dessa åtgärder tror jag inte på, det finns andra saker som man skall beakta innan dessa åtgärder tas, som te.x sjukfrånvaro, motivation inom personalen (finns det skitsnack om cheferna kan vara en temp på personalen) och åtgärda dessa innan (en motiverad personal gör företaget så mkt mer effektivt än ett företag med låg motivation)

Man skall få personalen att kännas sig delaktig i ett beslut/utveckling då har man ett starkt företag som kan överkomma det mesta

8/1-20

Ja då var de dag igen då. Och har funderat lite på hur jag egentligen skall tänka när det kommer till detta med jobbsökande, skall jag göra som dom sa på AF-kundservice eller ska jag göra som dom sa när jag pratde med a-kassan? Om jag gör som af tycker så ska jag söka dom arbeten som jag utb mig till (dvs maskinförare/anläggare) och se till att jag cert inom det yrket och då ge valuta för pengarna som AF lagt ut på mig (dryg 300,000 Kr) ,eller så gör jag som A-kassan säger och kastar bort dina skattepengar men det är väl så att en ekonomisk förening med myndighetsutövande får ställa vilka orimliga krav som helst.

Igår när jag var ute på min sedvanliga 1 mils runda så kommer jag ner till byn och där håller dom på med fiber (av ren nyfikenhet stannar jag och tittar lite, då ser jag ett bekant ansikte som tittar up ur brunnen och det är min kolera på Västerås service och anläggning (suck han har tagit mitt jobb :() och jag stannar kvar ett tag och snackar med honom och TG som fins i en brunn längre ner på gå gatan. Kul att se dom igen fast det inte var så läng sedan som jag såg dom . Men men värden är liten :)

9/1-20

Sent om Tidendes kommer en lite uppdatering för dagen :) Var som vanligt ute på min mila march och stannade till hos min tidigare kollegor, och dom gav mig dom senaste nyheterna på firman. Och det visade sig att Turken (Omar) hade tappat/lagt en balk på gatan i färdriktningen, tyvärr var det obelyst, mörkt och utan varning så en bil körde in i den fina balken och bilen vart ...nja mindre hel iaf (och den killen har jag hjälp att få tillgodoräkna sina timmar) är inte riktigt säker på om det var så bra om man ser till vilka kostnader han bidrar till :)

10/1-20

Ja då var det fredag igen då, och veckan har väl vart som den brukar i arbetslösheten klor, det mesta går i sedvanliga spår och det blir inte mkt till variation. Men från och med nästa vecka skall jag börja återkoppla till dom företag som jag haft kontakt med när det gäller anläggningsarbeten och maskinförare, dom borde ju fått en. indikation om vad dom ahar att göra nu under första halvåret iaf :) Så man får hoppas att den lyckliga stjärnan ler lite mot en :)

14/1-20

Va bra det vart..nu får vi bygga en Attervalls hus på 30Kvm ist för 25 Kvm om vi hyr ut det om jag fattade rätt:) och politikerna tror att detta kommer att hjälp till med bostads bristen.. Hmm tror inte det, det kommer att bli en bra mjölkko för dom som bygger blir det men knappast till dom som behöver boende . Titta bara på dom som hyt ut i 2:a hand dom 3db hyran och vill tjäna så mkt dom kan på dom som inget boende har. Om vi tittar på hur en hyressättning görs enl hyresgästföreningen så har fastighets ägaren rätt att ta ut 1300 Kr /kvm/år så en Atterfallshus skulle då kosta 30*1300=39,000 Kr /år och om man nu följer trenden så är inte det ett pris som ägaren är villig att hyra ut för (det är vad jag tro iaf).

Men att göra som här att bygga ett Attervalls hus är nog ingen bra ide tycker jag, för mkt arbete för litet, man vinner inget på att bygga st gods, manska skala upp det till kanske min 4 lgh så tror jag det kan bli en bra affär :)


15/1-20

Ja då var nya tvättmaskinen inburen och kopplad, och imorgon blir det premiärturen för den (ska kolla efter lite grejer till inkommande och avloppet åxå (lite lin och smack samt en kycka som skall ditt ).annars är den ok. Sen får man nog ringa på lite jobb och skriva något mail åxå så man kan visa upp att man gjort något och ine bara suttit och latat sig :)

18/1-20

Nu är det pajkastning på våra kära politiker. Moderaterna med sina fina utbildningar och outtömliga kunskap kan inte ens räkna. I sthlm så är det borgarna som styr (kan man iofs märka utan att tala om det) för först var det Nya Karolinska som är ett av värdens dyraste floppar som ett part har gjort (det var borgarna som tryckte på att det skulle byggas) och det började med att det inte fanns omklädningsrum för personalen och dom var tvungna att byta om i ga: delen (wow). Sen fanns det inte toaletter, eller data platser som var tvungen att finnas om det nu skull bli ett modernt sjukhus (allt detta av utbildade personer hmm). Sen var det tänkt att detta fina sjukhus som nu skriver och gör anteckningar på stenplattor (stenåldern) nu inte har arbete, utan sitter och dricker kaffe mellan perioderna som dom får in sjuka med specialbehov,medans andra akutsjukhusen går på knäna och skriker efter personal. Sen i dagarna var det en från stadsborgarrådet som uttalade sig i Tv att med dom nya fina lokalerna som nu är klara så kommer allt att blir sååå mkt bättre (för vården handlar ju inte om att det finns personal utan om att det finn stora fina ytor i lokalen som kan rymma alla patienter) inte skall få tillskott av pengar för att lösa problemet . Då var vi där igen... Utbildad idiot .. vad skall vi med dom till ??

Sen hur är det egentligen tänkt när vi tar in konsulter/konstruktörer osv när det blir fel som men Nya Karolinska? Är det verkligen vi som skattebetalare som skall stå för den notan? Är det inte mer rimligt att den/dom som gjort fel då även få stå för kostnaden att rätta till det? Eller är det så att alla som har en utb per automatik åxå får ett magnifikt skyddsnät av sin utbildning och således inte alls behöver stå för sina misstag??

20/1-20
Vad bra det blir när utomstående lägger sig i. Det är väl inte många länder i Mellanöstern som har det stabilt, fast vi i väst mer eller mindre tvingade fram demokrati och vårt sätt att ta fram en samhällsstruktur. Överallt där FN,EU eller USA har vart med så verkar det bara som att det blir värre för var dag som går, och inte verkar det ordna upp sig den närmaste tiden. Det blir bara mer och mer inbördeskrig (ok kanske att ta i) men det blir inte lugnare iaf, och det sista nu är ju att få alla länder som inte har med saken att göra ska hålla sig utanför och inte bistå med vapen /ammunition … hmm ja en såg jag inte komma.. Hur hade dom tänkt detta då?? alla länder exporterar vapen och ammunition till höger och vänster. Så dom krigande parterna kommer att få tag på dom iaf.

Nu till Uppsala. Fadime och galan som var i går om hedersvåld, är lite osäker på vilken religion som hedersvåldet dyker upp i men jag tror att det är inom Islam som dessa företeelser dyker upp (kan inte påminna mig att jag läst om att kristendomen har eller katoliker har denna regel), om det är så att det bara är i Islam detta sker.. kan man då inte rent teoretiskt förbjuda denna våldsamma religion (ca 40% är kopierat från Toran resterande är påhittat av Mohammed själv, har iofs inte läste koranen ), för enligt Svensk lag får man inte uppmuntra till våld/upplopp eller andra företeelser som kan skada andra fysiskt eller psykiskt och är det skadligt kan man förbjuda det (så vida inte staten kan tjäna på det...då är det helt ok, se bara på spel och dobbel )

24/1-20

Känns lite som att virusen laddar upp för något, först var det pippiflunsan, sen kom shar viruset och ebola och alla dessa små gynnare kan ta kol på oss. Vad kommer här näst? Någon typ av modifierat virus som mer påminner om något tillverkat på genetisk väg? Ett virus som dödar upp till 99% av dom smittade och får befolkningen att minska med mångmiljon tal (liknande böldpesten eller digerdöden?) Hiv var ett sådant virus, nu var det ganska begränsat ant personer som oftast var smittade och det var inte luftburet, men det dödar än idag och det har tagit en del liv under tiden. Nä ett virus somhar likvärdig spridning som herpes och dödligheten som ebola vore en komplett egenskap och då ligger i stort sätt hela mänskligheten i risk zon .

24/1-20

Vilken kväll :) fick se en av mina ritningar (skisser mer) från en fastighet som jag ritade i mitten av 90-talet, en fastighet som hade en innergård och bostäder ( i detta fall insats lgh min i mitt koncept var det hyresrätter). Naturligvis var det lite annolunda layout och lite omgjort fråmn min skiss men i det stora hela var det som jag ritat, känns kul att ha bidrag med något. Ska försöka få upp min ritning/skiss under mina ideer och kanske göra en egen mapp till dom :)

Men så här såg det ut iaf:

26/1-20

Först var det bostads brist akut, sen kom polisens omorganisation och nu är det sjukvården som mer eller mindre har kollapsat. Och allt detta för att högutbildade inte vet vad som måste göras utan tror sig veta vad som skall göras. Tror att det var ett stadsborgar råd i sthlm som uttalade sig om att nya fina lokaler är det som skall till för att vården i sthlm skall återhämta sig (öhh vad??) här är ett typexempel på vad IQ inte är, hon fick säkert jättefina resultat i skolan och på Mensa men verkligheten är ljusår från henne .. hon liksom många andra på bl.a FK borde gå ut och titta verkligheten och inte bara avgöra allt på en skärm (då får dom har en vårdare med sig så att vårdaren kan lugna henne när chocken slår till) Alla dessa effektiviseringar som högutbildade har gjort fram tills idag har bara blivit pannkaka. Kort och gott det finns ingen som helst orsak till att utb. Då högutbildade gör mistag som får mänskor att dö/lida pga av deras misstag, eller att dom gör felberäkningar som kostar miljontals kronor att rätta till, eller att dom spelar på vår säkerhet. Eller som dom riktigt höga hönsen ljuger för samhället som om det vore ett spel och inte har någon verklighetsanknytning. Listan kan göras lång och väldigt utpekande och i vissa fall underminera stora delar av utbildnings underlaget som tydligt visar att utb inte allyid är den rätta vägen. Som en del som vart här kanske har upptäckt att det finns lösningar här som går i mot ”känd” vetenskap men som i verkligheten fungerar alldeles utmärkt och är godkänt, och allt detta är utan utb.

27/1-20

Lite underligt med dom som håller på med olika smittor, har bestämt för mig att för 2-3 dagar sedan var det inga större risk att korona viruset skulle nå hit. Varför testar man då personer i Skåne om dom var smittade? Allt detta med utsagor och förhoppningar som dom med utb säger håller i ca 1 dag, sen är det nya rön och utsagor. När kan vi få ett rakt och konkret besked om något?? det finns inget som dom säger som längre hållbarhet än mjölk. Problemet med dom är att en stor del av befolkningen tror på dom , fast dom byter fot varannan mening. Sjukvården och byggindustrin är av samma slag, ok kan ta politiken med för dom är inte ett dugg bättre (allt för att fiska röster)

28/1-20

Så då va det bekräftat igen, biogasen är det besta alternativet för klimatet och för människan (bara sagt det i ca 10 år) och vi anv bara ca 3% av alla biogas. Nu är det väl många som säger ...”Det kostar så mkt att bygga en mindre biogas anl så det är knapt att det lönar sig”.. Ja om man skall göra som alla utbildade säger så koster det massor (men vem har sagt att det är den enda lösningen?) Har stött på lantbrukare som har sina göselupplag på betong plattor, och dom är som gjorda för att samla in metanet Man tar en stor plast duk täcker hela stacken och i toppen monterar man in en slangkoppling som man kopplar en PEM slang till. Leder in slangen i botten på en damm där man har ställt en farmar tank upp och ner med ena gaveln bort kapad . Och en ventil på andra gavelv, förankrar tanken med wire (4-punkt). Nu har man byggt en trycktank (naturligtvis skall man ha en av-ventil på utloppet för ev service på apparaturen som drivs med gasen.

Detta var på den tiden då jag höll på med bl.a gas och man får ta kontakt med sin kommun om det fortfarande är ok att anv rå-gas (för rå-gasen innehåller MASSOR av CO2 men förr fick man anv den till eget bruk) men vill man ha ”Bra gas” så får man tvätta den först, har tittat lite på tvättning men har inte riktigt fattat vad som krävs. Som jag fattat det så skickar man in gasen i en ”rum” under högt tryck genom en vatten dimma så tvättas gsen där . Men det är säkert fel så titta själv om ni kan hitta något system.

30/1-20

Då har det vart en politiker som gör en halvmesyr igen då, nu är det med matlådor som hon tyckte var såå bra ide att hon bara var tvungen att meddela omvärlden (och förmodligen ville ha lite beröm för). Hon vill att vi ska göra som Skogaholms och Felix och ha pant på matlådorna (funkar säkert lika bra som Skogaholms och Felix . Här har hon verkligen tänkt igenom dom saker som kommer att påverkas av iden. Nä för att få en sådan sak att funka och att bidra med något anser jag att matställena sänker priser med ca 10 Kr/port och vi som ska hämta mat tar med oss egna lådor, då får man en vettigarg för att sänka kostnaden för en lunch, dels minskar man tillverkningskostnaden för matlådor (då det nu inte finns en gång lådor/få tals lådor utan man tar en matlåda som 90% redan har och av den.

Kan inte politiker tänka hela vägen...Hmm...Nä för dom har utb :)

04/02-20

Är det inte konstigt hur säkra vi är på att inget kan stoppa vår framfart och hur säkra vi är att vi kan hålla igång det stora maskineriet, men nu när vi har en liten krabat som inte är större än 7 My (My är tusendelar) stor har fått ekonomiska hjulet på knä, så ett litet virus på ca 7 tusendelar har fått vårt ekonomiska hjul på knä, här är vår lilla hjälte.

Är hen inte gulllig som mammor brukar säga :)

(och dom som tycker sig ha makt har nu blivit färskrökta att något så litet kan hindra så mkt) jordens ekonomiska motor har näst intill av stannat helt då fabriker och transporter nu inte alls är igång på visa platser i Kina. Så detta får mig att oavkortat komma in på detta med makt och dom ”rika” som tror sig ha all makt, dom har bara den makten vi i fotfolket tillåter dom att ha. Vill vi inte att dom skall ha makt så tar vi den ifrån dom (det är fler av oss än det är av dom och vi kan överleva utan dom iaf) innan vi hade mobiler, datorer och fina bilar så levde vi ändå (nu har dom flesta glömt bort hur man gör då det finns en del som tror att mjölken är något ICA/Konsum tillverkar på lagret och köttet/fisken finns klart att hämta utanför dörren eller att man fiskar fiskpinnar direkt :) När makt kommer från att folket låter dom tro att dom har makt.

Över allt finns det bevis för att vi inte är det vi tror att vi är och att saker inte fyngerar som vi vill att det skall fungera.

8/2-20

Vart ute på landet och haft lite avslappnande dagar med lite omstuvning på tomten. Vi var tvungna att (tvungna och tvungna) möblera om lite så det inte såg/ser så skräpigt ut. Har rivit en ute förvaring för gammalt virke ovanför nya muggen, och flyttat lite takplåtar ur synfältet, sen tog jag hand om dom nya stockarna som var lagde utanför garet och snygga till lite där (inte klokt vad tungt det är att flytta runt på allt bråte) men nu är det klart och mina muskler har fått sig ett pass :)

så här ser et ut nu.

.

Har börjat fundera lite på att göra vattenburen värme på landet, och funderingen är om jag skall gör 2-rörsystem under plattan eller om jag ska göra det inne i huset, fördelarna med att dra alla rör under plattan är om det springer läck i rören så läcker det inte in i huset men då krävs det lite uppfinningsrikedom för att hålla rören frostfria. Har börja fundera på en låda i taket i garaget (under plattan) och isolera den med lin isolering och innan det måla den med termoskydd och då är förhoppningen att jag kan dra ner lite på isoleringens tjocklek. Men men det får bli en uppgift för ramtiden nu gäller det att få alla saker klara som jag har planerat osv

Nu till lite verklighet vad beträffande mina hat objekt (dom har gjort det igen). För ca ett år sedan byggdes det lite hyresfastigheter här i E-tuna, och nu har det kommit svart mögel i garaget. Nu tycker väl dom flesta att det är väl inget att prata om lite mögel. Nä förvisso inte med detta med svart mögel är mer farligt än Asbest (som jag sagt tidigare är asbest inte farlig dom första 20 åren, men kan vid rätt tillfällen skapa canser efter dom 20 åren) medans svart mögel kan skapa stora påverkningar efter ca 2 V och vid sällsynta fall hamna i blodomloppet och skapa mkt stor problem som vid visa sällsynta fall kan döda, och detta är det ingen som tycks reagera på vare sig fastighetsägaren eller miljö/hälsovården. Detta är känt av dom utb... blää...otäck smak i munen.

Nu till Sörmlandsregionen och vårt på gående lila projekt med sjukhuset (tillåt mig små le...ahahahahahahaahahahahaahahahah) Utbildade igen....Nu har dom budgeterat för snålt igen, eller så får dom ta bort alla toaletter/kontor/dörrar/entrer/ och allt annat som inte fyller någon nytta. Det ryktas om att Mälarsjukhuset kan bli ett nytt Karolinska jätte fina lokaler men ingen som jobbar där för det finns inga pengar, och jag vill inte betala något som någon annan klantat sig på.

Ja vi tar en till idiot grej och även denna av utbildad idiot. Ja vad kan man säga, här har Postnord köpt in 500, och 100 av dessa har fått körförbud då det tydligen visar sig att bromsarna inte funkar i snö. Wow finns det snö här i Sverige?? opps låter lite som SJ tabben med dom första nyinköpta tågen som inte heller klarade av snö och minusgrader. Vad skall man göra med denna idiot Mathias Krümmel, operativ chef på Postnord . Han kommer ju inte få sparken fast han kostat både en och tvåmiljoner för sitt misstag. Sparka högen och låt han få ett nytt top jobb som han kan missköta:( . Kan mkt väl förstå att dom flesta tycker att jag kategoriserar att alla med hög utb tabbar sig inte , nä inte offentligt men dom gör idiottabbar som en vanlig för modligen inte skull göra och att det ostar oss vanlig en massa pengar i onödan medans dom som orsakar dessa ex kostnader inte behöver beta ett skit.

10/2-20

Ja då var daxför en lite bok igen då. Fick höra/se i tidningen (både Aftonbladet och expressen ) att det var ett lie glaciär på sydpolen som var på väg att brytas loss, inget större men det var tydligen lika stort som Storbritannien (inget märkvärdigt alls) fint namn försten ”Domedagsglaciären” och att dom lärde ansåg att havets nivå kunde påverkas en del). Nu är det till saken att dom som inte tror på klimatförändringarna anser att detta är en naturlig cykel och inte har ett dugg med oss att göra, så ok när hände detta sista ggr då? Och nu till en rolig sak om denna iskub nu flyter ut i atlandten och där börja smälta vilket den kommer att göra, hur blir det då med balansen mellan färsk/salt vatten? Ja et är ju dom två ingredienserna som den naturliga pumpen är beroende av och som ger vårt trevliga klimat med dom 4 årstiderna. Utan denna pump har vi vinter året runt och till och med en ny istid på gång (vill inte betala den elräkningen).

Om jag inte misstar mig så är detta det andra lilla isflaket som är på g att flytta, och hur många m3 vatten är det inte totalt?

11/2-20

Så då var det slut på denna dag då, hänt lite (inte så mkt att skriv hem till mamma men iaf) först har jag avbokat mötet i morgon med en före detta arbetsgivare (Thermogaia) och ett arbete i Kil . Det skulle saneras 153 lgh´s balkonger som i runda tal skulle ta ca 2 V) men och det finns 2 skäll till detta att jag tackar nej. Det första är att jag inte vet om jag får den lönen som är överenskommen (det har vart en del hatande med min lön fram och tillbaka under perioden som jag jobbat) och sen är det att jag måste köra gumman varje morgon innan bussar har börjat gå.

Den andra lite små gladanyheten är att företag har gett mig en hyfsad indikation på att ev få börja jobba t dom under våren när allt börjar komma igång, detta är lite goda nyheter som man gläds åt :)

12/2-20

Vart lite intresserad av ”domedagsglaciären” som det döpts till i antarktis, och skrev och frågade hur en sån enorm isbit kommer att påverka haven och då i slutänden oss. Svaret jag fick var inte riktigt det jag hade förväntat mig och resultaten av effekten kommer att få flykting vågen från syren att se ut som en picknick med dom närmaste i familjen. Om detta svar speglar verkligheten så pratar vi om miljarder människor som kommer att bli klimatflykingar och vi kommer att vara tvungen att göra Gotland till ett nytt alcatras för att få plats med alla brottslingar. Nu får inte alla plats här men det ger iagf en bild av vilka typer av problem vi står inför.

Men ta inte mitt ord för det, läs svaret själva:

Någon gång mellan lördag och söndag vid Pine Island glaciären, Antarktis, bröts det loss ett enormt isberg över 300 kvadratkilometer stort. Kort därefter knäcktes det upp i flera isberg av mindre storlek, varav det största blev döpt till B-49. Sprickorna som till slut ledde till kalvningen har övervakats via satellit sedan början av 2019.

Pine Island och den närliggande Thwaites-glaciären är några av de snabbast retirerande glaciärerna i Antarktis, och övervakas nu noga av forskare för att avgöra om dessa glaciärer befinner sig i en fas med accelererande smältning, vilket kan frigöra stora områden i inlandsis som flyter ut i havet och höjer havsnivån. Eftersom isbergen skapas från is som redan flyter i havet har detta mycket liten påverkan på havsnivån. Men om fler isberg bryts loss och den flytande isshelfen krymper så minskar dess buffrande förmåga att bromsa inlandsisens hastighet ut mot havet, vilket kommer höja havsnivån. Pine Island och Thwaites-glaciärerna innehåller tillräckligt mycket is för att höja den globala havsnivån med minst 1 meter. Men de utgör även en propp för större delarna av det västantarktiska istäcket, vilket innehåller is motsvarande en global havsnivåhöjning av drygt 3 meter.

Kalvning av glaciärer är en naturlig process, men dessa händelser sker numera allt oftare. Pine Islands ishastighet har accelererat till över 10 m/dygn. Den snabbare rörelsen av is får isshelfen att sträckas ut och spricka, Stora kalvningar ägde rum vid Pine Island vart fjärde till vart sjätte år under 90-talet, men nu är de en nästan årlig händelse.

För mer information och visualiseringar från satellitdata, se European Space Agencys hemsida: https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Emerging_cracks_in_the_Pine_Island_Glacier

Med vänlig hälsning,

Susanne Tainamo

SMHI Kundtjänst

 

13/2-20

Så två saker nu, det första är att jag vill genomföra en test mellan olika isoleringsmaterial som finns på marknaden. Dom olika matriarkal som jag tänkt på är mineralull/glasull, lin, cellulosa och ull samt Termoskydddet. Jag vill se hur stora skildrarna är av likvärdig tjocklek, det finns inga mätningar gjorda vad jag vet utan alla ”Tester” är baserade på matematik och ytterst få verkligheter.

Jag tänker sätta upp en värme lampa på ca 50 cm avstånd från en trälåda med ena sidan en utbytbar skiva som jag använder för dom olika materialen som jag kommer att låta klemas fast med hjälp av en regel. I lådan kommer jag att ha en termometer av kökstermometer modell (mkt avancerad termometer) och mäta temp inne i lådan. Lägst temp i lådan vinner :)

Kollade i dag under dagen på Discovery/nationalchannel på bla haverikommissionen som jag tycker är intressant, och där tog dom upp en sak som jag gillar, och det var att Boeing 737-400 under Lockeby olyckan även fick en annan uppgift, det var att undersöka vad som hänt med det planet. Det visade sig att motorena inte var gjorda för att rotera i 7600 varv då fläkt bladen inte klarade av påfrestningarna. Nu var det så att dom hade testa bladen i en provbänk (allt görs i kontrollerade former som inte går att jämföras med verkligheten) och det var detta som föranledde olyckan (dyr lärdom där åxå)

Nu har jag/fått slutbeskedet för kamin och avlopp, avloppet är det många som oppinerat sig imot då det enl dom inte uppfyller miljökraven. Om så vore fallet så skulle jsg/vi inte fått det godkänt eller hu??.

Här är svaret för er som tvivlar.

Hej Robert!    
Det finns en anmälan och beslut registrerad och godkänd för utsläpp av avlopp för diskbänk från 2015 på fastigheten Solberga 1:20.    
I beslutet står det även:    - "Detta beslut gäller endast för utsläpp av avloppsvatten från den befintliga diskbänken." 
  - "Om fler installationer så som tvättmaskin, dusch, diskmaskin eller WC ska göras är detta anmälnings- eller tillståndspliktig. 
En anmälan/ansökan ska då göras till samhällsbyggnadsnämnden i Vingåker innan några ändringar eller installationer görs. "
 

 

18/2-20

Hemtjänsten går på knäna (som egentligen hela sjukvården gör) och läkare slutar och blir uppsagda (på nya KS) och allt detta kaos pga av att det sitter ett par gubbar som tar beslut om saker dom inte vet ett skit om (utbildade idioter igen) medans lösningen til stor del redan finns där. Att sitta och ta beslut på något man inte känner till är lika idiotiskt som att operera en person i en sal/hal som är gjort för bilservice. Varför tar inte bokmalarna ett klocka och går den sträckan på dom tider som dom gjorde på ”Uppdrag granskning” och för söker hålla Hemtjänsten schema ? Nä tycker att vi ska implementera Japansk anställnings kultur, Avsätt vilket arbete man börjar på skall man börja på botten (i min värld toppen) nere på internposten sen jobba sig vidare till externpost sen vidare till fastighetsskötare och allt detta för at få en förståelse för hur varje avd fungerar och vilken press varje avd har på sig och vilken nytta alla gör. Då kan man få en homogen arbetsfördelning/moral/press. Detta är varför jag inte vill ha högre utb än gymnasiet för då tappar jag allt det som är viktigt. Men bara för att jag inte har en bra utb som jag kan visa upppå ett papper så tycker jag att jag har mer vätt än dom som inte har tittat ut genom fönstret för att se verkligheten.

Det är samtidigt undligt hur kass vår utb människor egentligen är, ingen av dom enkla saker som jag gjort och tagit i bruk på landet har vart i närheten av kostnad och funktion. Så detta visar (förmig iaf) att jag ligger lite före utbildade och dom har inte rätt inst/förutsättningar att bli bra på det dom vill då dom bara gör som andra gjort och då får samma resultat som dom andra fått.

På landet har vi en granne som var platschef för woody och han var väl ok, men han var tveksam om vårt hus skulle hålla i 10 år för dom pengarna som jag lagt ner på bygget, och gissa det har gått 10 år nu och min metod funkar fortfarande:) vist finns det byggtabbar som jag gjort men dom kan jag rätta till för en total kostnad av ca 2000 kr sen är huset ok, och detta är på utsidan och inte på bärande delar.

Nä summa summarum...Låt fotfolket lägga upp regelverket och scheman då blir domiaf gjorda av någon som vet inte tror

22/2-20

Vart på landet under fred och lörd. Med ryggverk, ingen lycka kombo då man hela tiden försöker göra något konstruktivt under tiden man är ute. Hade hoppats på att lite lättare arbete skull mjuka upp ryggen och på så sätt kuna stärka den med lite magmuskel träning skulle funka, men icke sa nicke det vart inte bättre men inte sämre heller så det vart bara bortkastat tid. Lyckades iaf såga 2 bitar a 1,5 m lång och klyva 4 st kubbar så jag fick lite ved att elda. Så jag fick upp tempen till 20 C inne i huset med dessa 16 bitar med en kamin med verkningsgrad på ca 30 % gammal herrgårds kamin utan rökhylla, men skall enl datasheetet ha 10 Kw vilket elda butiken inta tro på en sek (inte jag heller för den delen). Vår kamin är en Centura 350 och den är bara för mysfaktor och inget annat :)

24/2-20

Är det bara jag som tycker att det är konstigt? Vi har haft 2 stora banker som haft problem med sina datorsystem som gjort att kunderna inte kunnat anv internet banken och andra viktiga funktioner i deras datorsystem, idag hade transport styrelsen ett liknande problem som spökade till det hela. Om ni fråga mig så låter detta som en test attack mot infrastrukturen mao en ”Firesale”. JAJA vet att det är en Hollywood sägen, men inte så långsökt som man kan tro. I och med att man indirekt kan göra sig osynlig på nätet ( ok inte helt, man lämnar alltid något efter sig) om man vet var man ska leta så hittar man alltid hen för eller senare. (såvida man inte ändrar i MAC-adresser osv men nu pratar man i högre skola där jag aldrig kommer att gå i :)) och sen pingar alla områden som man vill sätta ur spel (även denna i en skola så få kan gå i). Tyvärr kommer vi fotfolk inte att få veta om det har vart en test eller bara onormal vecka, men som sagt lite undligt iaf .

25/2-20

Ja vad säger man.. Nu efter att sambon har blivit utförsäkrad och vi har bara haft min (underbetald) lön att se till så har nu FK gjort ytligare en generellare. Nu är min sambo inte aktiv längre i FK´s register, detta gör nu att hon inte kan överklaga då det inte finns någon aktiv ärende på/hos henne, med detta tillvägagångssätt är det inte konstigt att det inte finns många som kan rå på FK.

Börjar fundera på om det är kutym hos statliga verk att behandla oss fotfolk på detta sätt (kanske inte så förvånad trots allt..dom är ju utbildade så, det är ju knappast gymnasium som dom gått) så nu börjar en ny del av sambons fight men på ett nytt plan, vilka ska man skylla på nu?Postnord som inte fått fdram brevet med dom juridiska breven? Eller på FK som inte har bättre koll på/diareför som man skall göra !

27/2-20

Denna Dagbok blir lite sis så där, mer av ett kompletterande inslag. Nörjar med lite nya ”rön” om min teori att vi kanske är under test attacker från främmande makt. Skrev i en tidigare DB att 2 stora banker + Transport styrelsen och att en transformatorstation hade sprängts i Eskilstuna, och igår på nyheterna tror jag de var sa dom att alla bankomater i hela Sverige hade slocknat under ca 2 timmar det blir ju lite mer kraft bakom min teori när alla personer och företag nu inte kan göra sina dagliga uppgifter bara för att en dator inte funkar som den skall. Och mig veterligen så vet dom fortfarande inte riktigt vad det beror på. Om detta nu är en olyckshändelse eller vad det nu beror på så är det en skärmande bra tiaming på det.

Sen har vi det med Corona viruset.... löjligt att socialstyrelsen mörkar vilken beredskap/förmåga vi har för att ta hand om influensa som denna, jag kan för mitt liv inte se vad som skulle kunna vara befogat för att tala om vilken beredskap vi har (vare sig på gott eller ont) och hur det kan skada rikets säkerhet.

Och som avslut på denna DB... vi går mot ljusare tider (vi har snö i Mälardalen) :))

29/2-20

Satt och funderade lite i går kväll på hur alla kommuner resonerar gällande miljö och klimat. Och en sak slog mig, dom gör pricis tvårt om när det kommer till klimat målet. Vi ska ju bygga mer klimat smart och ha ett kretslopp tänkande och på så sätt göra behovet av fossil anv till ett minimum men hur gör kommuner (vill ta Katrineholm som ett typexempel), har aldrig vart med om så måmga fartgupp och konstigheter i en mindre stad för. Det är nästan överallt, övergångsställen /in och utfarter vid rondeller, nästan var 150 M är det ett gupp (Katrineholmsborna har meddelat sitt missnöje) så det blir ett anta 1000-start och stopp körningar /bil år bara för att dom envisas med sitt sitt underliga tänkande (utb igen). Så mitt förslag till belöning för ett mkt illa genomtänkt genomfart ”Sveriges miljöfarliga stad” :)

3/3-20

Var igår på en intervju, och det kändes bra och informativt. Hon som höll i intervjusvaren hade lite gran av liktänkande som mig när dt kommer till relationerna mellan chef och anställd, att man skäller inte på en anst utan försöker att få den anst att se saken från andra perspektiv viket jag uppskattar, men om man gör fel ser jag även att man får veta det och inte bara stycken medhårs). Men i det stora hela ser jag att det skulle helt klart vara ett företag som jag skulle kunna jobba min resterande tid inom yrket.

Sen måste jag missat något, har vi fått digerdöden eller svarta pesten hit till Sverige? För om nu butikernas hyllor gapar tomma måste vi fått en riktig illa sjukdom (definitivt inte en ny typ av influensa som man hör på TV). Vad är det med folk? Ju mer dom oroar sig desto lättare bytte är dom (oro gör att immunförsvaret minskar sin förmåga och kan inte jobba på max), lugnaner er det blir inte bättre med oro och hamstring.

7/3-20

Var på Volvo igår för att få någon guidning om vad det kan vara som gör att bilen går trögt och drar betydligt mer soppa. Har vart och kolat att bromsar inte ligget på samt att det inte är däck som är ovala eller skapar en friktion någonstans, (ena däcket har fått Bula/grop mitt på slitytan och det däcket kommer jag att byta ut) han på Volvo började prata om något med kamremmen och att den kan ha hoppat ur läge, hmm låter inte som att kamremmen kan göra att däcken inte rullar som dom ska, om det är något med kamremmen bord det ha påverkat andra saker och inte hur däcken snurrar som tex att ventilerna inte öppnar/stänger som dom ska och en havererad motor som följd. Fick en kännsla av att han bara vill spä på oron och få in bilen för att felsökning och sen komma med en massa humbug och salta räkningen orenligt. Dom jag servar bilen hos trodde det kunde vara växellådan som spökade (har stort förtroende för dom då jag får en del saker gratis av dom). Hos dom harjag servat mina bilar i ca 10 år och dom gör ett mkt bra jobb.

3/8-20

Var på landet igår , bara för att titta till lite och se att det inte vart nån där. Känns skönt att vara där det ända som gör det lite hmm siså där är att vi inte har vatten där utan måste ha dunk med oss för vatten. Om/när jag får jobb ska jag låta bora ett vatten hål, bara så an har när andan faller på. Har ju förberett för dusch nu så . I övrigt inte mkt att skriva.

11/3-20

Corona Corona nu får dom ta och ge sig med alla dessa varningar, må va hända att det dör folk som redan har nedsatt funktion på andningsorganen men att gör det så här stor är bara löjligt. Vinterkräksjukan dör det säkert åxå folk av, men att utlysa en hysteri för detta virus är bara löjligt. Säg att det totalt blir 200,000-1,000,0000 som kommer att smittas av Corona och att det är 1 promille som kommer att stryka med det blir 10,000 personer, det är ju en piss i Mississippi dvs inget att gråtta för (det dör ju fler i trafiken varje år globalt men där är det inga globala sanktioner/krav/regler )

Sen fick jag en lite chock i förrgår när jag skulle ut på promenad, årets första polenerare fickl jag träffa,

nåväl den kommer att dö i vilket fall som helst och vi har nu färre blommor som kommer att bli pollinerade av vår små trädgårdstomtar, jag tror att det är nog det som vi kommer att märka först i klimatspåren, våra trädgårdar kommer nog inte att ha samma lyster som dom en ggr hade. Det kommer nog att bli svårare att få våra blommor att föröka sig på naturlig väg

12/3-20

Nu får det vara nog tjatat om Corona, det börjar gå till överdrift. Folk på planet börjar bråka,folk hostar rakt ut på tågen och gör dom övriga panikslagna. Fatta vad det handlar om ..ett virus som sätter sig i luftvägarna och kan åstadkomma en lunginflammation, i dom flesta fallen helt ofarligt men kan i värsta fall ge allvarliga åkomma. Men vi pratar om promille och inte ens procent av befolkningen. Jajaj det smittar ganska bra,men det är inte luftburet och kan då inte smitta 10 personer på ca 1,5 M avstånd, vanliga flunsan som vi får varje vinter är ju luftburet och där kan en hel avdeling bli smittade på bara några timmar sen kommer inkubations tiden på det som är runt 1-2 V men där blir det inga hysteriska uttalanden från pressen eller från myndigheter....Skärper nu :(

13/3-20

Otroligt att man nu kan se solen redan vid 5,40 ok inte riktigt men det är ljust ute iaf :) för bara några dagar sedan var det mörkt fram till kl 06,00 men nu är man ute i kortbyxor och ställer fram blatte stolen :). På tal om inget så kollade jag upp hur många det var som dog under svininfluensan och det var 284,000 , och det ska ställas mot Corona som alla båser upp till digerdöden på 15-1600 talet, nä som jag sa igår ...skärp er.

Men nu verkar det som att våren har kommit så nu släpper vi allt vad sjukdomar och virus heter och njuter av att den ljusa tiden kommit tillbaka och vi kan planera vad vi skall göra på landställena och i trädgården :))

15/3-20

Konstigt hur illa omtyckt man blir när man påpekar grunden i hamstring, var ute och gick idag (som vanligt) och skulle se om det fanns lite ”Rödhatt” att få tag på. Man gick in i olika butiker/apotek men det fanns ingen ”rödhatt” att få tag på (ok vi skulle ha (brus-varianten) och den var slut överallt. När jag kom in på Apotek här i krockarna så träffade jag en kvinna som så lite panikslagen ut och hon letade efter verk/förkylnings brus av olika slag, och då kunde jag inte vara tyst längre... sluta hamstra sa jag till henneoch hon svarade att iom att alla andra gjorde det så var hon tbungen att göra det åxå. Jag talade om för henne att Corona inte är värre än Vinterkräksjukan som kommer varje år och om hon nu skulle bli sjuk så sannolikheten stor att det blir 38 C feber och lite takdropp sen är det över. Alla so hamstra har en grundåkomma dvs dom är rädda (och det kan vi tacka Regeringen/Smittskyddet och folkhälsoinstitutet för) för som det ser ut i dag var det 10 ggr fler som dog i ”Svininfluensan) än det har gjort fram till idag av Corona. Om något år kommer Corona att vara lika vanligt som Vinterkräksjukan är i dag och ingen kommer att höja ögonbrynen om någon säger Corona.

21/3-20

Ja det har vart en händelserik vecka, det började Fredags eftermiddag förra vecka. Då rimgde ett företag och undrade om jag var arbetslös (vilket jag var) och planerade in en intervju på Lördagen, och jobbet var mitt på Måndag morgon vid 7. Sagt och gjort så började jag på måndagen och vi skulle hålla på med sand upptagning i ca 6-8 V (enl utsagor) så under Måndagen var det att ha låda på ryggen och gå omkring med den under 8 timmar, sen på kvällen var ajag så slut i kroppen att tycka synd om sig själv lät som en bra plan på kvällen, kunde inte blinka för att ömmade så i axlar,rygg, biceps och egentligen resten av kroppen så det vart en tidig kväll.

Senare under veckan fick jag mail från Postnord som vill lev ett däck till mig och jag talade om för dom att jag inte var hemma på dagarna utan dom kunde lev till samma adress som dom skull lev ett ersättningsdäck, men dte gick inte för dom hade inte riktigt den servicen att hämta och lämna på samma ggr. Tycker det skulle spara in pengar på extra transporter om man gjorde så men men jag jobbar inte med Logistik av förklarliga skäl :)

Nå väl det har vart en bra vecka tycker jag och all verk är borta och det är Lördag i dag så :)

22/3-20

Har sedan ett par dagar sedan börjat titta på att starta ett företag inom isoleringsindustrin. En mycket enkel del där det knappt finns någon konkurreras..skulle inte tro det... svår attt komma in i och extremt mycket fulspel. Där handlar det inte om att bästa produkt vinner utan vilket företag som kan ge mest och störst mutor till KTH och till deras byggavd där det sitter en korrupt forskare som gör vad HAN tycker och inte vad samhället vill. Nå väl kommer inte att hålla på med mineralull segmentet utan med naturliga fiber typ sockor och koftor, men som är vida överlägsen mineralull. Så nu har jag inlät ett samtal med ett företag som tillverkar dessa sockor och koftor och se vad dom har att säga om mina intuitioner och ev samarbete. Men men nu får tiden ha sin gilla gång och man får se om det kan funka i längden

28/3-20

Ja då var veckan till ända då, vart en ”blåsig” vecka då vi hållit på med sand upptagning i bla Strängnäs. Och helgen bli kort då det är upp imorhon och fortsätta med det, vet inte riktigt hur mkt det är kvar med enl sägner är det 3-6 V kvar så det är nog ett stort omr i Strängnäs som chefen har.

Vart på landet och kollat till (sambon följde med :)) och allt såg ut som det skulle så inga otäcka överraskningar. Lite natur upplevelser fick vi iaf en kronhjort och en fasan fick vi se :) så gummans natur-sug vart tillfredsställt.

Min bil har sedan Nov föra året börjat dra ca 1 Dl mer i soppa så jag gjorde ett harmlöst försök för att se om det vart en lite gnagare som tuggat på någon vaccumslang eller liknande,men med mitt otroligt duktiga motor sinne så kunde jag inte se något (hade inte förväntat mig någon annat resultat) men man får nog ta det till man frå råd att se om man kan fixa det mmed hjälp av bilservicen (så vida det inte blir för dyrt)