Allmänna tips !

Fönster

När det kommer till fönster (som jag själv har sålt för ett par år tillbaka så vill jag bara säga att skillnaden mellan 2/3-glas är ca 1000 Kr och 0,5W/kvm, detta vill medföra att 3-glasen är dels dyrare och tyngre men absolut inte mkt mer energi effektivare. Ett 2-glas kassett som sitter i ett fönster har ett U-värde på ca 1,0 (detta är ant W/kvm som läcker ut genom glaset) medans ett 3-glas har ett U-värde på 0,6. det skiljer alltså 0,4 W/kvm tillräckligt mkt energi att driva en led-diod med. om man nu tycker att detta är ett argument för att ha en 3-glas kassett ist och bet ca 1000 Kr mer så är et helt ok, men om man nu vill göra något annat för den 1000-lappen så välj 2-glas. Bor man vid en starkt trafikerad väg eller inne i stan så gör dom -3-4 dB stor skillnad, så då är det försvarbar att välja 3-glas.

Avlopp för fritidshus

Om ni har ett fritidshus som ligger utanför stadsplanerat omr och vill ha avlopp för BDT-vatten (BDT= bad Dusch och tvätt) och detta är för en brukare, dvs en anslutning så köp en blå-tunna 160-200 L ca 200 Kr borra ett hål genom "väggen" på tunnan (för 16 mm PEM-slang)vid botten anv lite uppfinningsrikedom för att montera en PEM koppling i tunnan så att ni kan leda bort det renade vattnet Vattnet kommer inte att hålla livsmedels kvalitet , men ni kan leda ut det i ett dike utan problem. Räknat från botten av tunnan...Skaffa ca 20 Kg aktivt kol (behövs inte , mn det tar bort en del av bakterie och virus) lägg en makrduk för att inte blanda dom olika skiften. uppepå detta är det vanlig sand typ sandlåde sand, markduk sen har jag leca kullor på toppen för att på så sätt fördela vattnet jämt över sanden ca 40 L men jag vet inte riktigt vilken funktion det har. Man kan skippa leca och fylla upp med mer sand och sen lägga en platta på toppen för att få likvärdig effekt.

Egen El

Om man har tillgång till en bonde eller annat typ av lantbrukså kan man göra som jag tänker. Skaffa en farmar tank på ca 1000 L och en på ca 600 L. kappa ena änden på 1000L tanken så man inte har någon gavel på enna sidan, mura upp en ring som är 1-4 Dm större än farmar tanken med ett håll i långt ner i muren för att få in en slang, lägg en vatten tätt duk/plast i ringen och fäst den noga, ta farmartanken och placera dem upp och ned i ringen (så att den kapade gaveln står nedåt, fäst 4 st virar så att dom kan hålla fast tanken så en inte tippar. glöm inte att dra in en slang under 1000 L och fyll ringen med vatten (ringen bör vara ca 1 M hög.) 600 L tanken skall anv som rötkammare och kommer att få ett tryck i sig som kan komma upp i ca 6 Bar (osäker på vilka tryck det kan bli) anv dom befintliga uttagen för att koppla in en slang som man har kopplat in till 1000L och gör en tätthets test för att försäkra sig om att tanken inte läcker in luft (detta vill du inte ha in!!) luft tar koll på metan bakterierna och hela prossesen måste göras om vid gynsamma förhållanden kan man röta ut 600 L tanken på ca 10-15 dagar och man får ut rågas, den innehåller ca 40-50% Co2 och lämpar sig dåligt som fordonsgas, men att koppla in en ottomotor och ans den till en 3-fas generator bör funka hyfsat.

Ångspärrenka försöka illustrera hur en vägg byggs idag (efter1970-och framåt) och vad det är som gör mig skepptisk mott själva konstruktionen utefrån och in, och det är omvänt som jag börjar och då med tapet/färg på innerväggen då börjar jag nu

1# tapet 0,3-0,5mm/färg0,20-0,25mm. diffutions öppenhet halvöppen

2# Tapetklister difföppenhet stängd (ingen fukt går igenom)

2,5# Grundfärg (diffutionsöppenhet halvsöppen

3# wellpapp 0,5mm lager1 gips)

4# Gips

5# wellpapp 0,5

6# OSB-skiva diffutionsöppenhet stängd (iom att det finns lim i borden så kommer inte fukten igenom)

7# nu kommer mitt irritationsmoment och det är ångspärren.

Man ska även komma ihåg att i dom flesta fall så har fastigheterna ståt där i ca 20 år eller mer , vilket då borde blivit omålade/tapetserad 1-3 ggr till vilket gör detta ännu mer orimligt.

Nu till lite bondvett och man skall ställa sig frågan om fukten kan komma igenom alla dessa lager utan att minska så pass mkt så att det blir fuktskador/kraftigt ökade energi kostnader eller mögel och andra fukt relaterade skador. I min värld är detta en utopi och en klantig matematiskt beräkning gjort på en konvent för nästa generation håtmouser. En Proffessor på Karlstad univeritet forska just om denna problematik och han med en del kollegor hade skrivit en rapport om detta, och jag (som är så brukligt ) tog reda på denna rapport och läste. Redan 1:a stycket så jag något som inte var verklighets baserat eller rimligt, dom hade bara satt upp väggen utan vare sig färg eller tapet vilket jag ringde upp honom och pratade under ca 30 min, och han var helt på det klara att testen inte var bra utan bara hur skivfabrikanterna ville ha testen .Det var en test för dom ..Proffessorn var in 100% säker på att mitt argument höl, men han vågade säga att det var med största del korrekt och att han inte heller var säker på att ångspärren hade den nytta som alla tror att den har.

Nu ska jag börja med mitt/vårt duschrum där jag INTE kommer tt ha någon ångspärr (nu kommer inte vår dusch att anv lika offta som den i stan men iaf) och om vi inte får några problem i vår dusch kommer jag att försöka bjuda in kunnigt folk från Boverket och se om dom vill koma och göra lite tester.

Socker fet eller Energi?

Man säger att socker lagras i kroppen som fet, och hur skulle det gå tillfunderar jag på? Socker är vattenlösligt och kan därför inte lagras som andra miniraler och vitaminer. Enegi är ett (grundämne) och kan inte göras om tioll något som det inta är enl mig, men när vi talar om kolhydrater blir allt vänt upp och ner, kolhydrater kan gemföras med råolja, ur den kan man få bensin, diesel och olika typer av gaser) det är så kolhydraterna är uppbygda. enkolhydrat är en samlings namn på olika socerarter och stärkelser som har samlatsi hop och bildat en ny typ av reserv, den kan bygga fet i och med att den ta och samla in olika ämnen, medans socker inte kan det. Socker är vattenlösligt och kan bara tas upp och lagras av 2 organ... Muskler och lever är dom ända organen som kan lagra sukaros (rörsocker, socker i kaffe/the/bakverk). ja ja vet att fruktos och laktos samt glugos och att dessa också är socker arter, men dom har andra funktioner än blodsocker och muskelfunktioner. Fruktos är till för hjärnan, för att fruktosmolokylen är så pass lite att den kommer in genom (filtret) i hjärnan, dom andra sockerarterna är för stora och kommer inte igenom detta filter. Så enl min teori så är det omöjligt att gå upp i vikt av för mkt rörsocker!!

 

Botkyrkabyggen ÅF-slutrapport

Under åren som jag jobbat med ThermoGaia AB så har Botkyrkabyggen vart en samtalsämne, och hur bra det vart för dom av att anv thermoskyddet på deras fasader. Men som brukligt finns det dom som säger/tycker att dte är ettt humbug med en färg som sparar energi, fel formuleringar/fel citat har gjort det besvärligt att få ut produkten, och att många inte förstår hur den fungerar. men här kommer slut rapporten